Wereldvoedseldag: tips om mee te werken aan ‘zero hunger’

FrieslandCampina doneert meer dan 20.000 melkproducten aan voedselbanken

Donderdag 15 oktober 2020 – Morgen is het Wereldvoedseldag, dé dag waarop we wereldwijd in actie komen voor goede en gezonde voeding voor iedereen. Voldoende voedzaam eten is helaas niet altijd voor iedereen vanzelfsprekend. Om hier een steentje bij te dragen doneert FrieslandCampina opnieuw aan de Belgische Federatie van Voedselbanken, ditmaal meer dan 20.000 zuivelproducten. Hierdoor kunnen duizenden gezinnen geholpen worden. Als gevolg van de pandemie moet een recordaantal Belgen dit jaar bij de voedselbanken aankloppen. Verwachting is dat dit verder zal stijgen. Hoogste tijd voor actie dus. Daarom ook enkele tips om eenvoudig zelf je steentje bij te dragen in de strijd voor #zerohunger.

 Honger lijkt voor veel mensen misschien een ‘ver-van-je-bed’ show. Maar niets is minder waar. Globalisering, urbanisatie, klimaatverandering en politieke geschillen dragen allemaal bij aan een situatie waarin wereldwijd miljarden mensen lijden onder een gebrek aan voedselzekerheid. Dit lijkt voor velen van ons misschien veraf, maar ook in België lijden steeds meer mensen aan honger. Bovendien duwt de coronacrisis spijtig genoeg meer en meer mensen in armoede. Bijna 200.000 mensen per maand zijn genoodzaakt een voedselpakket op te halen om te kunnen overleven, een stijging van 15 procent in vergelijking met 2019.

 Wereldvoedseldag, oftewel ‘World Food Day’, is sinds 1981 dé dag waarop wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor voedselzekerheid. Omdat voedselzekerheid, duurzaamheid en gezonde voeding bij FrieslandCampina hand in hand gaan, schenkt FrieslandCampina, als actief donateur van de Belgische Federatie van Voedselbanken, meer dan 20.000 extra Campina en Cécémel producten. Jeroen Van de Broek, Managing Director bij FrieslandCampina in België:

“Eén van de belangrijkste vragen die we ons voortdurend stellen; hoe zorgen we ervoor dat de groeiende wereldbevolking in 2050 voedzaam en betaalbaar kan eten en hoe doen we dit zo duurzaam mogelijk, met respect voor de biodiversiteit en ecosystemen, én mits een faire prijs voor onze melkveehouders. Zuivel bevat van nature essentiële voedingsstoffen waaronder eiwitten, calcium en vitamines, en past dus zeker in een duurzaam voedingspatroon. Onze melkveehouders en medewerkers werken elke dag intensief samen om zo veel mogelijk mensen te voorzien van onze voedzame melkproducten. Daarnaast ondersteunen we op regelmatige basis de Belgische voedselbanken omdat we vinden dat het voor iedereen mogelijk moet zijn om voedzaam en gevarieerd te kunnen eten. Met deze extra donatie ter ere van Wereldvoedseldag steunen we alvast meer dan duizenden huishoudens.”

BE THE CHANGE | 4 x zelf een steentje bijdragen
Iedereen kan een positieve bijdrage leveren aan wereldwijde voedselzekerheid. Niet alleen tijdens World Food Day, maar ook daarna. Hoe? Bijvoorbeeld door bewust(er) om te gaan met voeding. Daarmee help je de planeet én ook je medemens. FrieslandCampina nodigt iedereen daarom uit om op World Food Day een steentje bij te dragen. Met deze tips maak je thuis eenvoudig het verschil en draag je bij aan #zero-hunger :

  • Kook verspillingsvrij | Als je na het eten restjes over hebt, vries ze dan in voor later, of gebruik het als ingrediënt voor een andere maaltijd. Ga je uit eten, vraag dan om een kleinere portie als je minder trek hebt, of vraag of je de restjes mee kunt nemen in een doggybag.
  • Sharing is caring | Je kent het wel, je hebt heerlijk gekookt maar hebt te veel gemaakt en bent niet van plan het nog een keer te eten. Check dan eens in je omgeving of er familie, vrienden of buren zijn die willen meegenieten van je kookkunsten.
  • Eet en koop lokaal en met de seizoenen mee | Respectvol met eten omgaan houdt ook in dat je weet waar je eten vandaan komt. Grote hoeveelheden eten worden ingevoerd uit verre landen, terwijl Belgische en Europese boeren het hele jaar door producten leveren waarmee we gevarieerd en gezond kunnen eten. Lokaal en met de seizoenen mee eten zorgt voor een korte voedselketen. Dat biedt toegevoegde waarde voor de boer en vormt een belangrijke basis voor (duurzame) kringlooplandbouw. Wist je trouwens dat meer dan 90% van de FrieslandCampina melkveehouders uit een straal van 30 km rond de productielocatie komt?
  • Doneer aan de Voedselbank | Als consument kun je de Voedselbank steunen door mee te doe aan de jaarlijkse voedselinzamelingen via supermarkten of een financiële donatie doen. Zin om de handen uit de mouwen te steken voor een mooi doen? Dan kun je je ook eens aanmelden als vrijwilliger bij de Voedselbank. Dat kan eenmalig, tijdens de jaarlijkse voedselinzamelingen in de supermarkten of je kunt je aansluiten als vaste vrijwilliger.

Over FrieslandCampina België

Over FrieslandCampina België
FrieslandCampina Belgium N.V. maakt deel uit van Koninklijke FrieslandCampina, een multinationale zuivelonderneming die een belangrijke rol speelt in de dagelijkse voorziening van zuivelproducten met de waardevolle voedingsstoffen uit melk aan miljoenen mensen. De onderneming is volledig in handen van Zuivelcoöperatie FrieslandCampina U.A., en is met ruim 11.400 leden-melkveehouders in België, Nederland en Duitsland een van de grootste zuivelcoöperaties in de wereld. FrieslandCampina telt in België ongeveer 1500 werknemers en heeft 5 vestigingen. Naast de commerciële zetel in Destelbergen zijn er vier productielocaties in Aalter, Bornem, Lummen en Genk die zijn gespecialiseerd in de productie van langhoudbare melk en zuiveldranken, room, desserten en kaas. Enkele bekende merken uit het productaanbod zijn Campina, Joyvalle, Fristi, Cécémel, Nutroma en, voor de professionele markt, Debic en Lattiz.

Voor meer informatie: www.frieslandcampina.com.